A következő mezők kitöltése nem megfelelő: 

 

(?)
(?)
Keresés

A gumiabroncs hat funkciója

A gumiabroncs hat funkciója

Fedezze fel a gumiabroncsok hat funkcióját: irányíthatóság, teherbírás, egyenetlenség csillapítás, gördülési ellenállás optimalizálása, energia átvitel és futásteljesítmény.

Gyakran elfelejtjük, hogy a gumiabroncs az egyetlen érintkezési pont a jármű és az út között. Mindezek mellett számos más funkciónak is meg kell felelnie: irányíthatóság, teherbírás, egyenetlenség csillapítás, gördülési ellenállás optimalizálása, energia átvitel és futásteljesítmény. Ezek a tulajdonságok biztosítják biztonságot, kényelmet és hatékonyságot.

Tippek
Az abroncs megfelelő működéshez levegő kell, így azok tovább maradnak tartósak. Mivel a nem megfelelő abroncsnyomás befolyásolja a gumiabroncs teljesítményét, így azt rendszeresen ellenőrizni kell, legalább havonta egyszer.

1. Funkció - Irányíthatóság

Mivel az abroncs szerepe a nyomkövető képesség, ez egy fontos eleme a jármű kormányzásának. A jármű a gumiabroncs segítségével tud pontosan irányban maradni, tekintet nélkül az útviszonyokra és az időjárási viszonyokra. A jármű nyomkövetése és stabilitása attól függ, hogy mennyire jó a gumiabroncs irányíthatósága.

Lenkung

Irányíthatóság

Az abroncsnak ellen kell állnia az oldalirányú erőknek, nem térhet el a menetirány vonalától. Minden járműnek - általában - meghatározott a guminyomása, méghozzá tengelyenként. Ezen, tengelyenkénti nyomások különbsége az első és a hátsó kerekek optimális iránytartását teszi lehetővé.

Lenkung

Irányíthatóság 2. Egy veszélyes jelenség az aquaplaning, amely akkor jelentkezik, ha a víz felhalmozódik a gumiabroncs előtt és nem tudja elég gyorsan elhagyni gumi mintázatát. Ha a jármű elveszíti a kapcsolatot az úttal, csak nagyon nagy odafigyelôs mellett vegye igénybe a féket, vagy pedig a kormány, hiszen ezzel is megcsúszhat a gépjármű. Várja meg, amíg a gumit nem érintkezik az úttal.

2. Funció - Teherbírás

Az abroncs az elem, amely mindig magán hordozza a jármű tömegét, és ellen kell állnia a rakomány súlyának is.

A gumiabroncsnak nem csupán az álló jármű hordozása a lényege, hanem vezetés közben, és jelentős terhelés alatt bekövetkezett változásokat, gyorsítást és fékezést is bírnia kell. A gumiabroncsnak el kell viselnie a súlya ötvenszeresét.

Tippek
A megfelelő guminyomás értékeit a gépkocsi technikai leírásában találja meg. Ha a járművet nagyobb terhelés fogja érni, ajánlatosabb a guminyomást megnövelni - ezen értékeket ugyanitt találja ("jármű teljes terhelés alatt, vagy országúti vezetés").

3. Funkció - Egyenetlenségek csillapítása

Az autó gumiabroncsa minden funkciója mellett kompenzálja a talaj egyenetlenségeit, és ezáltal növeli a vezetési kényelmet az utasok számára.

Dämpfung

Az abroncs szó szerint elnyeli a kis akadályok és dudorok okozta rázkódást az úton, amely hozzájárul a vezető és az utasok komfortjához.

Egyenetlenségek csillapítása

Az abroncs és az abban található levegő nagy rugalmasságának köszönhető, hogy az egyenetlen útfelületek által okozott deformációk vagy akadályok elnyelődnek. A kellemes vezetési élményhez nem csupán a jó út, de a megfelelő abroncs és nyomás is hozzájárul.

Tippek
A "alacsony profilú abroncsok" oldalirányú alakváltozásnak kevésbé vannak kitéve. Ez a fajta abroncs merevebb így kevésbé ajánlott, nem annyira "komfortos", mert nem nyeli el a rázásból származó sokkot.

4. Funkció - Gördülési ellenállás optimalizálása

Természetesen a gumiabroncs nem fogja magától vezetni a járművet. A modern gumiabroncs viszont simábban és biztonságosabban vezetteti velünk az autót, kevesebb gördülési ellenállással, és több élvezetet biztosítva a vezetésből.

Dämpfung

Gördülési ellenállás optimalizálása

Tippek
Amikor bizonyos sebességeknél vibráció lesz észrevehető a kormányon, akkor mindenképpen ki kell egyensúlyozni a gumikat.

5. Funkció - Energia átvitelg

A gumik közvetítik a motor teljesítményét, és a fékező erőket a földre. Az energia átvitel függ annak a néhány négyzetcentiméteres gumifelületnek a minőségétől, mely közvetlen kapcsolatban van az úttal.

Dämpfung

Energia átvitel

Tippek
Hosszú utak előtt a gumiabroncsok nyomását le kell ellenőrizni, illetve jó azt megnézni legalább havonta egyszer. A legtöbb defekt mögött a túl alacsony guminyomás áll, amely gyakran jár együtt a túlterheléssel vagy a túl magas sebességgel.

Amint a hőmérséklet 7 ° C alá esik, a nyári gumi elveszíti hatékonyságát. Ezért kell lecserélni őket téli gumikra.

A kopott gumiabroncs könnyebben csúszik meg, különösen nedves utakon. Így a nagyobb az esély az aquaplaningre is. Ezért kell figyelemmel kísérni a gumiabroncsokon található kopásjelző barázdákat.

6. Funkció - Futásteljesítmény

A gumiabroncsok élethossza nagyban függaz úttesttel való érintkezésük milyenségétől.

Idővel egy abroncs már csak akkor hatékony, ha továbbra is fenntartja a teljesítményt a több millió fordulat után is. A gumiabroncs kopása függ felhasználási körülményektől (terhelés, sebesség, az útfelület és a jármű állapota, a vezetési stílus, stb), de főleg a jó úttól. A keréknyomás döntő szerepet játszik.

A guminyomásra hatással van:

az érintkezési felület nagysága és alakja

az útfelület és a gumiabroncs érintkezéénél fellépő erők eloszlása

Dämpfung

Futásteljesítmény

Tippek
Normális esetben az első és hátsó kerekek másképpen használüdnak el, különösen ha a jármű elsőkerék-hajtásos.A gumiabroncsok tovább tartanak, ha nem gyorsít illetve lassít hirtelen.

Javasoljuk, hogy az új gumiabroncsokat a hátsó tengelyre szerelje fel két gumiabroncs vásárlása esetén - jobb fékezési teljesítményt (vészfékezés)biztosítanak főleg nedves útfelületen, mntha az első tengelyre rakná őket.

A gumik magasabb élettartama elérése érdekében kerülje a hirtelen gyorsítsát és fékezést.

Figyelje a gumik kopásjelzőit rendszeresen.

Ez minden, amit alapvetően tudni kell a gumiabroncsokról.